Vervolgstudies
In zowel Nederland als het buitenland zijn er veel opleidingsinstituten en mogelijkheden om je kennis over het Frans uit te breiden. In deze rubriek kun je vinden waar je in Nederland terecht kunt om bijvoorbeeld Frans te gaan studeren op zowel HBO- als WO-niveau, maar ook vind je er enkele pistes voor losse cursussen Frans, zowel in Nederland als in het buitenland.
Frans studeren op HBO-niveau
Als je Frans wilt gaan studeren op HBO-niveau, is de meest logische stap om docent Frans te worden. Er zijn meerdere plaatsen en opleidingen waar je je kunt ontwikkelen tot professeur de français. Natuurlijk bestaan er ook mogelijkheden om op andere manieren bezig te gaan met Frans, zoals binnen HBO-studies die te maken hebben met toerisme of bijvoorbeeld International Communication & Media of International Business and Languages.
Kijk voor de lijst van mogelijkheden op deze pagina onder HBO.
Frans studeren op WO-niveau
Op universitair niveau zijn er enkele universiteiten die een volwaardige Bachelor in de Franse taal en cultuur aanbieden. Dit zijn bijvoorbeeld de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Elke opleiding heeft zijn eigen curriculum en specialiteiten. Aan de Radboud Universiteit van Nijmegen kun je binnen de Bachelor Romaanse Talen en Culturen ook kiezen voor de studierichting Frans. Verder bestaat er in Groningen nog de Bachelor Europese Talen en Culturen, waarbinnen er ook een specialisatie voor Frans mogelijk is. Ook bestaat er bij meerdere universitaire bachelors Taal en Cultuurstudies de mogelijkheid om je te verdiepen in de Franse taal en cultuur.
Net zoals op het HBO, is het na een Bachelor Franse taal en cultuur mogelijk om docent Frans te worden. Zelfs tijdens je Bachelor kun je al je tweedegraads lesbevoegdheid halen, door een minor te doen en stage te lopen op een middelbare school. Vervolgens kies je na de Bachelor voor de tweejarige Master Franse taal en cultuur: Educatie en communicatie, waardoor je wordt opgeleid tot eerstegraads docent Frans. Echter kun je door de brede specialisatie ook terecht bij bijvoorbeeld uitgeverijen of kiezen voor een meer algemene communicatiefunctie.
Heb je na je Bachelor Frans een andere inhoudelijke master gedaan waar je genoeg inhoudelijke vakkennis van het Frans hebt opgedaan en wil je toch nog docent worden? Dan is de éénjarige Master Leraar voorbereidend hoger onderwijs Frans wat voor jou, waarmee je ook je eerstegraads bevoegdheid haalt.
Kijk voor de lijst van mogelijkheden op deze pagina onder Universitaire opleiding.
Frans als losse cursus
Wil je in je vrije tijd je Frans bijspijkeren of heb je voor een stage- of werkplek een bepaald niveau Frans nodig, maar niet de tijd om een complete bachelor te doen? Ook dan zijn er genoeg instituten in Nederland die je kunnen helpen om de Franse taal verder onder de knie te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:
– Het Institut Français des Pays-Bas
– De Alliance Française (inhoudelijke cursussen zoals DELF/DALF, maar ook veel thematische workshops, lezingen en andere activiteiten) Als je geïnteresseerd bent in een cursus, klik dan hier om te zien waar het centrum is dat het dichtst in de buurt ligt.
– De volksuniversiteiten, die ook werken met de niveaus volgens het Europees referentiekaders. Met een basisniveau is het ook mogelijk om in een hogere groep te beginnen. Wil je weten of een volksuniversiteit bij jou in de buurt cursussen Frans aanbiedt, klik dan hier. De meeste cursussen starten in september. Het aantal weken en het lesgeld verschillen per volksuniversiteit en per cursus.
Frans leren in het buitenland
Uiteraard kun je ook in Frankrijk een groot aanbod aan Frans cursussen vinden. Let erop dat je wel een cursus kiest die gaat over français langue étrangère, zodat het echt gericht is op de verwerving van Frans als tweede taal.
Als je kijkt bij France Éducation international, vind je een lijst van verschillende cursussen en mogelijkheden, waaronder DIFL, DELF, DALF, TCF, maar ook trainingen, uitwisselingen en mogelijkheden om bijvoorbeeld als taal assistent te gaan werken en zo de taal te leren.
Qualité FLE vertelt in het algemeen waarom je in Frankrijk Frans zou moeten gaan leren en bespreekt die opleidingscentra welke voldoen aan eisen van de Franse ministeries van Onderwijs, van Cultuur en van Buitenlandse Zaken.
Uiteraard kun je ook op universitair niveau je Frans in Frankrijk verbeteren. Hou er wel rekening mee dat er vaak een DELF B2-niveau vereist is om in Frankrijk een bachelor te mogen volgen. Bij Instituten zoals Science Po zijn er veel internationale opties, waardoor je niet per se Frans studeert maar het wel gebruikt om te gaan studeren. Echter zijn er op gerenommeerde instituten ook vaak strenge selecties van toepassing, dus verdiep je goed in toelatingseisen en selectieprocedures.