Dag van de Franse Taal: Doe mee!
Op deze pagina verzamelen we materiaal dat je kunt gebruiken tijdens de Dag van de Franse taal om je klas te versieren, leuke activiteiten te organiseren voor de leerlingen van jouw klas of om de hele school in de feeststemming te brengen!
Voor de laatste tips, lesactiviteiten en inspiratie voor de Dag van de Franse taal op 20 maart 2025 kun je terecht op dit Digipad. In eerdere edities werd een projectboekje vo en een projectboekje po ontwikkeld waarin nog steeds veel bruikbare tips in staan.
Affiches en flyers
Uitgeverij ThiemeMeulenhoff heeft het affiche van het project laten ontwerpen. Je kunt dit affiche gebruiken als basis voor je eigen promotiemateriaal. Van deze firma is ook de poster met 20 bonnes idées pour faire le buzz. Hang hem bijvoorbeeld op in de sectiekamer en laat je erdoor inspireren om met relatief eenvoudige middelen een Franse sfeer te creëren in en rond de school.
Uitgeverij Malmberg heeft een affiche gemaakt bij een van haar lesideeën.
De leden van het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen hebben de tien beste redenen om talen te leren op een rijtje gezet. Er is nu ook een poster voor in de klas gemaakt. Deze is bedoeld om leerlingen te stimuleren om talen te kiezen in hun vakkenpakket en als vervolgopleiding.
Tips en activiteiten voor in de klas
Ouders in de klas
Informeer of er ouders zijn die oorspronkelijk uit een Franstalig land komen of die daar een tijdje hebben gewoond. Zij kunnen als geen ander vertellen over het land, over de gewoontes en de taal en misschien vinden ze het wel leuk om een workshop te organiseren (kookworkshop, zangworkshop, etc.) Je kunt ook inventariseren of er ouders werkzaam zijn bij Franstalige bedrijven, en of zij willen komen vertellen over hun werk en vooral de betekenis van de Franse taal voor hun werk. Omdat deze gastsprekers van heel dichtbij komen, zullen dergelijke gastsprekers de leerlingen zeker aanspreken en wordt het belang van het beheersen van de Franse taal geïllustreerd.
De francophone keuken
– Organiseer een bakwedstrijd ‘Heel de school bakt’ maar dan met het thema Franstalige Keuken, dus Tarte Tatin, Congolese koekjes, taart uit Senegal, Luikse wafels etc. Vergeet er vooral niet de Franse recepten bij te leggen! En als je dat allemaal niet met je leerlingen opeet, trakteer je daarna je collega’s.
– Organiseer een workshop Afrikaans koken en maak samen met de leerlingen bijvoorbeeld Libanese tabouleh.
Franstalige verhalen en muziek
– Neem een Franstalige vertelling als basis en maak er bijvoorbeeld een clip, een lied of een schilderij bij. Le Petit Poucet als rap of TikTok?
– Studeer samen een Franstalig nummer in, maak met de leerlingen een top 10 van hits uit Franstalige landen of bedenk samen een choreografie op een nummer uit deze top 10.
– Om de Dag van de Franse taal te vieren heeft het Netwerk filmeducatie.nl van het Eye Filmmuseum in Amsterdam een selectie van 10 Franse muziekvideo’s gemaakt die je zelf kunt raadplegen om met je leerlingen mee aan de slag te gaan. Er hoort ook een werkblad bij.
Spreekbeurten en groepsactiviteiten
– Vraag aan leerlingen die oorspronkelijk uit een Franstalig land komen, om een presentatie te houden over hun geboorteland.
– Laat de leerlingen een advertentie, een reclameposter of een filmpje maken om een Franstalig land te promoten.
Versier de school op de Dag van de Franse Taal
Hang overal in de school posters op, met bijvoorbeeld QR-codes naar spelletjes of informatie (zoals bijvoorbeeld een vlaggenspel, of informatie over beroemde Franstalige personen). Op deze manier kunnen alle leerlingen meedoen en kans maken op een prijs.
Vakoverstijgende activiteiten
Schrijf een artikel in de interne nieuwsbrief van de school over de Dag van de Franse taal zodat collega’s op de hoogte zijn. Misschien willen je collega’s wel een van hun lessen wijden aan de geschiedenis, aardrijkskunde of muziek van een Franstalig land!
Les défis, ludieke uitdagingen voor in de klas
Er blijft niets leuker dan uw leerlingen te uitdagen en inspireren! Daarom heeft een aantal docenten een speciale poster ontwikkeld met diverse défis, die gericht zijn op het praktisch gebruik van het Frans en het ontdekken van de Franstalige wereld.
Leerlingen kunnen een of meerdere van deze uitdagingen uitvoeren, thuis, buiten, alleen, of met elkaar. Of natuurlijk gewoon binnen de klas, als strijd tussen verschillende klassen of zelfs voor de hele jaarlaag of school! Spreek met uw leerlingen af op welke manier zij hun volbrachte uitdaging inzenden en wat zij eventueel kunnen winnen voor de best uitgevoerde défi.

Cartes recettes
De Didactiekcommissie Frans van Levende Talen heeft acht verschillende receptkaarten gemaakt die gebruikt kunnen worden om de volgende typisch Franse gerechten klaar te maken:
– Soupe à l’oignon
– Salade niçoise
– Quiche lorraine
– Tartiflette
– Crêpes bretonnes
– Mousse au chocolat
– Tarte aux pommes normande
– Clafoutis aux cerises
De kaarten zijn voorzien van een illustratie van het gerecht en het recept in eenvoudig Frans. Moeilijke woorden worden vertaald zodat de kaarten ook geschikt zijn voor onderbouwklassen.
De leerlingen bekijken eerst welke ingrediënten ze nodig hebben voor het gerecht en hoe het klaargemaakt moet worden. Vervolgens kunnen ze de gerechten op school of thuis maken. Een gezamenlijk moment om het gerecht te eten is altijd een feest in de les!
Met deze twee receptkaarten kunnen uw leerlingen werken aan:
– Samoussas délicieux
– Soupe de citrouille épicée
Je kunt je leerlingen uitdagen om zelf een receptkaart te ontwerpen van een francofoon land. Het is de bedoeling dat leerlingen in groepjes een gerecht maken en daarnaast in het Frans aangeven welke ingrediënten er nodig zijn en hoe het gemaakt moet worden.
Ansichtkaartenproject
Er zijn ook ansichtkaarten gemaakt om in de les te gebruiken. Op de kaarten worden vier francofone landen afgebeeld: Canada, Martinique, België en Madagascar. Alle zijn voorzien van een Franstalige groet. De leerlingen kunnen de kaarten schrijven aan elkaar, aan hun ouders of zelfs binnen een correspondentieproject. De ansichtkaarten zijn als download beschikbaar in kleur en in zwart-wit.
In het verlengde van dit project kun je je leerlingen uitdagen om zelf een ansichtkaart te ontwerpen van een francofoon land. Het is dan de bedoeling dat leerlingen een origineel ontwerp bedenken waarbij de cultuur van het desbetreffende land wordt weergegeven in tekst en beeld. Te denken valt bijvoorbeeld aan: een originele klassenfoto waarop een bepaald aspect van het land uitgebeeld wordt, een prachtige tekening, een fotocollage of een mooi grafisch ontwerp.
Ontmoet zanger Dadju!
Voor de Dag van de Franse taal heeft de Didactiekcommissie een kleine opdracht gemaakt bij een interview van deze artiest. Hij heet voluit voluit Dadju Djuna Nsungula en groeide op in een muzikaal gezin: zijn vader was zanger in de groep van Papa Wemba, de rapper Gims is zijn broer. In 2017 bracht hij zijn eerste soloalbum Gentleman 2.0 uit. Een jaar later won hij bij de NRJ Music Awards de prijs voor de Franse muzikale ontdekking van het jaar Laat je leerlingen met deze opdracht de zanger Dadju ontmoeten.

Dit is niet alleen een organisatie die televisieprogramma’s maakt, maar ook een producent van lesmateriaal voor onderwijs in de Franse taal. Op hun website vind je een pagina voor docenten met fiches pédagogiques. Het praktische daarvan is dat bij elk fiche de doelgroep staat aangegeven met leeftijd en/of ERK-niveau.
Wil je meteen naar de doelgroep 3-11 jaar, kijk dan hier.
Verder beschikt TV5MONDE over een online platform waar jeugdprogramma’s kunnen worden bekeken, genaamd TIVI5MONDE PLUS. De educatieve afdeling van TV5MONDE in Parijs heeft een speciale handleiding samengesteld (le kit “1, 2, 3, Tivi5monde) waarin tips te vinden zijn hoe de programma’s op dit platform gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van het leren van de Franse taal op jonge leeftijd. Alle info staat hier.
Speciaal voor de Dag van de Franse taal in 2025 zijn de volgende suggesties. De eerste is om te kijken naar de pagina van Francophonie dans le monde. Daar vind je, na de introduction, meteen oefeningen met aanduiding van het ERK-niveau. De verwachting is dat deze pagina nog verrijkt wordt in de aanloop naar de Week van de Francofonie.
Kijk daarna even naar de opgaven die zijn gemaakt bij het beeldmateriaal van het programma Destination Francophonie, opgenomen in Den Haag.